kemenes vulkan park
torj ki a hetkoznapokbol
akadálymentes hun au/de eng

Turisztikai desztinációk

Celldömölk Vas megye harmadik legnagyobb, 28 települést magába foglaló kistérségének központja. A terület idegenforgalmi adottságai kivételesek. Ezt felismerve a térség 11 önkormányzatának, két fürdőjének, 13 vállalkozásának és egy kiemelkedően közhasznú egyesületének az összefogásával 2012 szeptemberében létre jött a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület. Az egyesület, mint civil szervezet legfőbb céljának a turizmus fejlesztését tekinti, ezért turisztikai információs irodát nyitottak, olyan honlapot üzemeltetnek, ahol a látogató naprakész információkat kap az aktualitásokról, a térség összes turisztikai értékéről és a látnivalókról. Kiadványok szerkesztése mellett programokat, rendezvényeket is szerveznek.
A közös érdeken alapuló együttműködésük eredménye, hogy egyre több látogató érkezik és tér vissza a környékre. Nem véletlen, hiszen Kemenesalja szépsége, a vulkanikus tanúhegyek, a kirándulóhelyek, a vidéken található öreg kastélyok és kúriák, valamint a térség gazdag történelmi és irodalmi hagyatéka számos látnivalót kínál a turistáknak.
Ostffyasszonyfára nemcsak az 1997-ben átadott Pannónia Ring miatt érdemes ellátogatni. A 16 éves Petőfi Sándor egy egész nyarat töltött itt hajdanán, emlékét ma is őrzi a település. Az egész évben nyitva tartó ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben pedig bárki leróhatja kegyeletét a több mint 10 ezer első világháborús katona sírja előtt.
Kemenesalja híres szülötte Berzsenyi Dániel, akinek egykori szülőháza Egyházashetyén ma Vas megye legrégebbi és legismertebb irodalmi emlékhelye és múzeuma.
Csöngén Weöres Sándor felújított szülői házban állandó kiállítás várja a látogatókat. Az európai színvonalú emlékház a költő hagyatékából származó bútorok, könyvek, kéziratok és relikviák segítségével idézi fel a költő emlékezetét.
A Ság hegy déli oldalán fekszik Kemeneskápolna, melynek életében ma is meghatározó szerepű a szőlőkultúra és a finom bor.
Bár a szőlőművelés Mesteri életében is jelentős, de gyógyvizének köszönhetően 1968 óta keresett a falu termálfürdője is.
Merseváton született Vidos József egykori nemzetőr ezredes, kormánybiztos, akit 1852-ben a falu határában álló kriptában temettek el.
Kellemes sétát ígér a turistáknak az 1873-ban gróf Festetics Andor által alapított Szelestei Arborétum, mely 19. századi kialakítása óta egész évben látogatható.

A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület alapító tagjai:
Celldömölk, Mesteri, Ostffyasszonyfa, Csönge, Vönöck, Egyházashetye, Bögöte, Szeleste, Mersevát, Kemeneskápolna és Nemeskocs önkormányzata, JUFA Ungarn Kft., Vulkán Gyógy- és Élményfürdő Kft., Mesteri Termál Kft., Cell-Bahnbau Kft. (Vasvirág Hotel), CELL COOP Kft., Premier Papír- Írószer- Ajándék, Termotel Kft., Friss Élelmiszer Kft., Kráter Húsfeldolgozó, Sághegy Kft., Budai Bernadett egyéni vállalkozó, Pannon Pipics Kft., Buti Károly egyéni vállalkozó, Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, Holsten Pizzéria-Söröző DEJA VU Panzió, Patyi Étterem és Hotel