A 2016-os év a Kemens Vulkánparkban az energia körül fog forogni. Hiszen a vulkánkitörésekkor is hatalmas energiák szabadulnak fel. Minden rendezvényünkön találkozhattok egy - egy energiaforrással. Tavasszal a megújuló energiaforrásoké a főszerep, mint a nap- szél- és geotermikus energia. Nyár közeledtével váltunk a hagyományosabb energiaforrásra, mint az olaj. Egy új kiállítás keretein belül megismerkedhettek a Eötvös Loránd munkásságával és a nemezetközi szinten is elismert Eötvös-ingával, melynek jelentős szerepe volt az olajkutatásban. Ősszel pedig az atomenergia kerül a középpontba.

 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

2016. JÚNIUS 25. SZOMBAT

 


 

NYÁRI TÁBOROK

2016. JÚNIUS 27 - JÚLIUS 1.

Idén nyáron Téged is vár a Kemenes Vulkánpark nyári tábora!

2013-as megnyitása óta a Kemenes Vulkánpark egyik fő feladatának tekinti a fiatal generáció tehetséggondozását, valamint a legkisebb korosztály természettudományok iránti figyelemfelkeltését. Negyedévente (a téli időszak kivételével) lehetőség nyílik a tanulni vágyó, érdeklődő természetű gyermekek számára az intézmény által szervezett táborokban részt venni.

A nyári tábor időpontja idén június 27 - július 1. Az idei tábor az érzékszervek témakörét mutatja be, mint látás, hallás, szaglás és ízlelés. A tábor ideje alatt a gyerekek különböző játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg az érzékszervekkel, ezek működésével.  Kreatív foglalkozásokon, kiránduláson, játékokon vehetnek részt a témával kapcsolatban.

Részvételi díj: 15.000HUF/fő (a díj tartalmaz napi egy meleg étkezést a Krisztina Csárdában)

Azon gyerekek számára, akik már két korábbi táborunkban részt vettek, 10% kedvezményt biztosítunk az árból.

Korosztály: 8-14 évesek

Jelentkezni személyesen a karadi pont eniko kukac kemenesvulkanpark pont hu e-mail címen vagy személyesen a Kemenes Vulkánparkban a jelentkezési lap kitöltésével.

2016. AUGUSZTUS 1-5.


 

Túrák a Ság hegyre 

Bányásztúra
Botanikai túra
Geológiai túra

További túrák hamarosan...

Részletek a túráinkról >>

 
ÖKONAP - Föld napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan

2016. április 23. szombat 10:00-17:00                   
A rendezvény ideje alatt az egyéni belépőjegyek 50% kedvezménnyel válthatóak!                       

 

 

 

 

 

 

 

 

Közhelyesen hangozhat rendezvényt szervezni, környezettudatosság témában, ám nem hagyhatjuk figyelmen kivül a körülöttünk zajló folyamatokat. Az éghajlat tartós és jelentős mértékű megváltozása életminőség változással jár, ami nem feltétlenül pozitív.  

A rendezvényünk célja felhívni a figyelmet az  aktív és a passzív környezetvédelem jelentőségére. Gyakorlati példákkal szemléltetjük az energiatakarékos háztartás, a környezettudatos életmód, a helyi és természetes élelmiszerek és termékek előnyeit. Bemutatunk megújuló energiaforrásokat, mint nap-, szél-, és geotermikus energia. 

Gyerekekre is gondolva környezetbarát gondolkodásra nevelő, játékos, izgalmas programokat is szervezünk. 

Programok:

Egésznapos programok

  • Toyota jóvoltából ingyenes tesztvezetésen lehet részt venni. Ehhez regisztráció szükséges. Küldj egy e-mailt a neveddel és "tesztvezetés" szöveggel az info@kemenesvulkanpark.hu-ra. Ez egy igény felmérés, hogy hány hibrid autót hozzon a cég a rendezvényre.
    Helyszín: Vulkánpark parkoló
                                                     

Miért előnyösebb a hibrid autó?

Környezetvédelmi szempontból több okot is felsorolhatunk. Elsősorban a kisebb üzemanyag fogyasztás miatt kisebb légszennyezést okoz. 

Másrészt az autók akkumulátora teljes mértékben újrahasznosítható, hulladékként való tárolásuk sem szennyezi a környezetet. A Toyota gyár újrahasznosításra ösztönzi vásárlóit, ehhez egy telefonszámot tüntet fel minden egységen és pénzjutalommal díjazza a tulajdonosokat, akik visszaszolgáltatják az elhasznált akkumulátort. 

Az autók kisebb sebességnél sokkal csendesebbek, mint hagyományos társaik, ezzel csökkentve a városi zajszennyezést. 

 

  • Helyi termelői piac
  • Megújuló energiaforrásokat hasznosító cégek bemutatója
  • Gyerekfoglalkozások és workshopok 

 

10:00 Mari László: Klímakutatás a Föld legmagasabb vulkánján

2012-ben indult az klímamonitoring a program, amely az Ojos del Salado és a Puna de Atacama mintaterületén a felszín alatti fagyott rétegek hőmérséklet-változásait követi nyomon. Az előadásban megismerhetik a Száraz-Andok extrém éghajlati viszonyait, az expedíció terepi munkájának körülményeit és a terepen gyűjtött tapasztalatokat, látványos képek és videók segítségével.

Mari László ELTE egyetemi docense, az Atacama expedíció kutatás egyik tagja

11:00 Vonnák Andrea: Mire jó a papírvessző?- Múzeumi szerepvállalás a környezettudatos nevelésben

Fontosnak tartjuk, hogy már a legkisebb korosztályt is megismertessük a környezettudatos életmóddal, ebben segítségünkre lesz a pápai Kékfestő Múzeum, akik érdekes bemutatóval és utána kézműves foglalkozással várja a fiatalabb korosztályt. 

Vonnák Andrea múzeumpedagógus, Kékfestő Múzeum 

11:30 Harsányi Krisztián: Természetvédelem = embervédelem

Az előadás a természetvédelm és a környezettudosság kapcsolatát vizsgálja és bemutatja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységét. 

Harsányi Krisztián, természetvédelmi területfegyülelő, Őrségi Nemzeti Park

12:00 Bedő Károlyné

A Teszedd mozgalomról és a környezetvédelem fontosságáról fog előadást tartani.

Bedő Károlyné, Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség vezető főtanácsosa, projektvezető

12:30 Laczó Dániel: Fenntartható építészet

Hallgasd meg a Kemenes Vulkánparkot tervező építésziroda munkatársának előadását, amiből megtudhatod, milyen módszerekkel és anyagokkal dolgoznak manapság az építészek a környezetvédelem érdekében. 

Laczó Dániel, okleveles építészmérnök, Földes és Társa Építésziroda Kft.

13:10 Gadányi Péter: Vulkáni működés káros és jótékony hatásai

Gadányi Péter, NYME egyetemi docens

14:00 Soltis Lajos Színház előadása: Segítség, ember!

14:30 Dr. Láng Orsolya: Jéggel vagy anélkül?

A klímaváltozást hajlamosak vagyunk korunk problémájának tekinteni, noha évezredekkel ezelőtt is zajlottak le hasonló folyamatok, így pl. a római korban is. Milyen eszközei vannak a kutatónak és milyen régészeti bizonyítékok utalnak a lkímaváltozásra a Kárpát-medencében és különösen Budapesten? Az előadás ezekre a kérdésekre válaszol és bemutat egy új, aquincumi kiállítást is.

Dr. Láng Orsolya, Aquincumi Múzeum és Régészeti Park igazgatója, régész
Tóth Farkas Márton, régész BTM Ős- és Népvándorláskori Osztály

15:00 Botanikai túra a Ság hegyen

16:00 Celldömölk Város Polgármestere a rendezvény zárásaként és hagyományteremtő célzattal egy fát ültet az épület parkjába.

A rendezvényünk időpontja tudatos választás volt, hiszen a Vulkánpark Föld napján nyitotta meg kapuit 2013-ban, a rendezvény alatt lépünk 4. évünkbe. Így, aki gondol ránk és sütivel érkezik, az ingyenesen megtekintheti a kiállításunkat április 23-án. A sütit közösen, nap végén fogyasztjuk el itt maradó és kitartó látogatóinkkal.

 

Támogatóink:

Rendezvény ötletgazdája: Szentgyörgyi Anna

                                                                                               Autófókusz Kft.
                                                                                  
9700. Szombathely, Kőszegi út

 


 

 

 

 

 

kemenes vulkan park© Kemenes Vulkán Park 2013 Minden jog fenntartva!