kemenes vulkan park
torj ki a hetkoznapokbol
akadálymentes hun au/de eng

A Kemenes Vulkán Park 2013. áprilisában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A feltűnő dizájnnal rendelkező épület az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti. Ez azt jelenti, hogy majdnem 1000 m3-en kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, majd végül helyi nevezetességünk, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy. (Madártávlatból a Ság hegy) A Ság hegy szintén egyedi tanúhegy. Az 1905-től közel ötven évig zajló bányászati tevékenység következtében egy Közép-Kelet Európában egyedülálló mesterséges kráter jött létre a hegy gyomrában. Ez persze a kutatók érdeklődését is felkeltette, s ezért jött létre itt, Celldömölkön a komplexum.

A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Befolyásolták felszínének alakulását, hatottak élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítették és ma is segítik az ember boldogulását. Könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk nekik. A történelem pusztító vulkánkitöréseiben tíz- meg tízezrek vesztek oda, ugyanakkor ma is milliók élnek a tűzhányók adta javakkal. A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését.

2016. nyarán az intézmény megkapta a közérdekű muzeális gyűjteményi besorolást.

Küldetésünk: Tudásalapú élmény átadása 

KÜLDETÉSNYILATKOZAT

Feladatunknak tartjuk a legmagasabb szintű és korszerű vulkanológiai ismeretek gyűjtését, feldolgozását és ismertetését. Kiállításunkkal megszólítani kívánjuk a vulkánok világával épp csak ismerkedőket és azokat, akik tovább szeretnék mélyíteni szakmai tudásukat. Felhívjuk a figyelmet az élő és az élettelen természeti és a kulturális értékeink védelmére.
Hazánk egyetlen vulkanológiai szakgyűjteményével rendelkezünk, mely a vulkánokról átfogó szakmai szempontok alapján rendszerezett képet ad. Célunk, hogy tudáskészletünket mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegyük életkori sajátosságoknak megfelelően. Az épület külső és belső megjelenése egyaránt a vulkánok logikáját tükrözi, a kiállítás a modern technika vívmányai segítségével teszi interaktívvá az ismeretszerzést.
Munkatársaink folyamatosan képzik magukat, hiszen szakértelműk és hozzáértésük teszi az intézményt egy hiteles és látogatóbarát hellyé.
Intézményünk számos vulkanológussal és geográfussal együttműködik, annak érdekében, hogy hiteles szakmai és naprakész információkkal tudja fogadni az intézményünkbe érkezőket.
Fontosnak tartjuk továbbá a helyi értékek ápolását, így kapcsolatot tartunk a helyi kulturális, idegenforgalmi és egyéb területek képviselőivel.

GYŰJTŐKÖR

Az intézmény gyűjtőköre kiterjed a vulkanológia körében jelentős tárgyi emlékekre, a vulkáni ásvány- és kőzettan területéről származó, valamint ezekre vonatkozó tudománytörténeti dokumentációs anyagokra. Fontosnak tartjuk továbbá a szűkebb környezetünkben a természettudományi kutatások eredményeinek gyűjtését, feldolgozását és bemutatását. A gyűjtőterület kiterjed az egész ország és - a nemzetközi egyezmények figyelembe vételével - a világ valamennyi országára.

 

ÉPÜLET

Az épület külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít. A szürke színű beton és a vörös árnyalatú Cor-ten acél már messziről azt súgja a látogatónak, hogy bizony nem mindennapi helyre készül betérni. Még csak sejti, de már érzi, hogy párhuzam vonható az épület kültéri megjelenése és a tűzhűnyok izgalmas világa között. Az objektum nem alakjában, hanem építőanyagaiban ragadja meg e különleges természeti képződmények mibenlétét. A vulkáni kőzetek és a felszíntre tört magma, azaz a láva építőipari kellékekkel történő kifejezése egyedi képet fest a cseppet sem elhanyagolható szépségű tájban. Iprai jellege pedig a 20. század első felét felölelő bányászati tevékenységre utal. Designerek, fotográfusok és számos filmipari szakember keresi fel a Vulkánparkot annak különleges mivolta miatt.

A beltér tervezésekor sem változott a Földes és Társai Építésziroda alapkoncepciója, egy vulkán belső struktúrájának építész szemmel kivitelezett vetülete tárul az érdeklődő elé. A természetes fényt fokozatosan felváltja és kiszorítja a mesterséges fénysugarak tömege, bekerülünk a vulkán gyomárba. A látogató a magma útját végigjárva, a kürtőn keresztül végül eléri a kitörési pontot, újra a természetes fényviszonyok veszik majd át a főszerepet. A "kitörésig" azonban hosszú és izgalmas út vezet. A kiállítási terek szándékos asszimetriukus elrendezése lehetővé teszi a "kürtő" létrejött, azonban ez nem azt jelenti, hogy a termek között káosz uralkodik. Épp ellenkezőleg. Ez a tervezett "rendezetlenség" egységet alkot, szigorú sorrend szerint végigtereli a látogatót a tárlat minden egyes állomásán. Az így létrejött komplexumot mélátn nevezhetjük Vulkánháznak, mely mellett közvetlenül terül el természet által alkotott ihletője, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.

KIÁLLÍTÁS

Ez a speciális közeg ad otthont annak az országos szinten is egyedülálló kiállításnak, mely közel 1000 m2-en keresztül mutatja be bolygónk vulkánosságát. Az intézmény a modern és a hagyományos múzeum egyfajta keveréke. A látványos és interaktív tárlatban minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. 

Felfedező-terem - Foglalkoztató tér
A vulkánosság jelenségeivel ismertet meg. Interaktív eszközök segítségével előidézhetők és megszemlélhetők egyszerű, de látványos robbanásos kitörések, a vulkáni kráter épülése és pusztulása. Kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál a freatomagmás hamuszórás és a gejzírkitörés működtethető modellje, az asztali földrengés-szimulátor és a vállalkozó kedvűek által akár fel is próbálhatják a vulkánkutató szkafandert. A teremben kerül bemutatásra az Atacama Klímamonitoring Expedíció is.  

Tűzhányóterem 
Az anyagok és formák kincsestára. Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak. A tér közepét Európa legnagyobb és legismertebb működő tűzhányója, az Etna élethű mása foglalja el.

 

Naprendszer-terem 
Naprendszerünk távoli bolygóira és holdjaira repít el, űrhajó-szimulátor segítségével ismertetve meg az érdeklődőket az ott zajló vulkanikus tevékenységekkel. Verne még csak a Holdra képzelt el űrutazást, ma azonban űrszondákkal már a Mars felszínét is tanulmányozni tudjuk. Látványos felvételeket tanulmányozhatunk a Naprendszer legvulkanikusabb égitestjeiről, a Jupiter-holdjáról az Ióról is, Aki a kabinba belép, a galaxisok látványos, rejtélyes világába repülhet.

 

Szimulációs teremben 
A megszilárdult lávafelszínen járás mellett, a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják. 

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól – amely számos esetben tízezrek életét követelte – láthatunk képsorokat. A termek közti térben színes tablók tájékoztatnak részletesebben a vulkánkitörések pusztításairól (forró és hideg halál), illetve a tűzhányók adta javakról.

Kárpát-medence
Térségünk csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó tevékenységéből ad ízelítőt egy vetített 3D-s Kárpát-medence domborzat segítségével.

 

Sághegy-teremben
Eleven díszletként a Ság hegy gyönyörű panorámája tárul a látogatók elé, hogy testközelből szemlélhessék az egykori tűzhányó mára megszelídült vonulatait.

VIDEÓ rólunk:
https://www.youtube.com/watch?v=TeEvrQmOW8o

 
 
Idézetek Vendégkönyvünkből:
 
"Hihetetlenül profi kiállítás! Örömmel viszem hírét és bíztatok mindenkit, hogy - akár egész napos családi programként is - keresse fel!" 
 
"Zseniális maga az épület és a bemutatás is. Minden percét élveztem! Bár mindenhol még nem voltam, de az eddigiek alapján az ország legjobb bemutató épületében jártam!"
 
"Rendkívüli kiállítás! Öt évvel ezelőtt mit nem adtam volna érte! - Nyugdíjas földrajz szakos tanár."
 
"Az Őrségből csábítottak ide minket a prospektusok... Megérte!! Okos, izgalmas, sokszínű, a mai fiatalok információ követését lekötő kiállítást élvezhettünk... 10-től 49 éves korunkig. Köszönet érte és gratuláció!"